Stenen uitbreken voor een beter klimaat

Auteur: 
Redactie
< >

Onder het motto #BreekUit roept de stad Antwerpen haar inwoners op de stad mee te ontharden. Iedereen die een vierkante meter stenen uitbreekt, krijgt 10 gratis planten cadeau. Op zaterdag 10 oktober kan iedereen zijn planten komen afhalen.

Met de campagne #BreekUIT roept de stad alle Antwerpenaars op om te ontharden aan de voorgevel, in de tuin of op een koertje. De stad ontharden is één van de vele manieren om Antwerpen klimaatrobuust te maken: weerbaar tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Minder stenen en meer groen zorgen voor:

  •        een leefbare en aangename stad;
  •        meer regenwaterinfilitratie en een gezonder grondwaterpeil;
  •        minder wateroverlast bij zware regenval;
  •        meer afkoeling in de nacht tijdens een hittegolf;
  •        meer biodiversiteit.

Gratis planten per ontharde vierkante meter

Bewoners die een steen uitbreken aan hun gevel, in hun voortuin, of op hun koertje, krijgen per vierkante meter tien gratis plantjes aangeboden. Organisaties of verenigingen kunnen op maximaal 100 plantjes rekenen. De bewoners kunnen hier hun plantjes bestellen.

In het district Antwerpen verloopt het anders omwille van de Burgerbegroting. Bewoners uit het district Antwerpen melden hun onthardingsactie aan op de website van de vzw Klimplant.

#BreekUIT

De stad moedigt iedereen aan om zijn eigen uitbreek-actie te delen op sociale media met #BreekUIT zodat ook andere bewoners geïnspireerd geraken.

Geveltuin aanleggen

De stad wil het de bewoners zo makkelijk mogelijk maken om de eigen omgeving te vergroenen. Zo is het niet meer nodig om een vergunning aan te vragen voor een geveltuin. Iedere Antwerpenaar mag een geveltuin aanleggen van zodra er een vrije doorgang van minstens 1,3 meter overblijft. Lees hier de voorwaarden.

Regenwaterpremie

Al wie wil investeren in een regenwaterput of infiltratievoorziening, kan rekenen op een premie tot 500 euro. Alle informatie om die premie aan te vragen is te vinden op www.antwerpen.be/regenwaterpremie.

Webinars over ontharden en geveltuinen

Wie de smaak te pakken heeft, kan in september nog drie interessante webinars volgen waarin experten meer vertellen over hoe de stad omgaat met water en de uitdagingen om meer groen te voorzien, of hoe de beste voortuin aan te leggen. De webinars zijn gratis. Hieronder vindt u de onderwerpen en de data:

  •        Water en ontharding in de stad op 10 september van 20 tot 21.30 uur.
  •        Je voortuin op zijn best op 15 september van 20 tot 21.30 uur.
  •        Aanleg van een geveltuin op 24 september van 20 tot 21.30 uur.

Je inschrijven voor de webinars kan via www.antwerpen.be/breekuit. Daar is ook alle informatie over #BreekUIT te vinden.