Ontdek nu zelf de pracht van een prairietuin vol kleur in showtuinen in Aartselaar en Berlare: het hele jaar genieten!

Auteur: 
Redactie
< >
Prairietuin vraagt minder onderhoud dan gras
Toontuin in Aartselaar en Berlare
<
Prairietuin vraagt minder onderhoud dan grasToontuin in Aartselaar en Berlare
>

Wie het werk van de Antwerpse tuinaannemer rreac04 in levenden lijve wil zien, kan nu terecht in twee toontuinen. Je kunt er vier seizoenen lang ervaren wat voor kleurrijke pracht een prairietuin met een weelde aan vaste planten en siergrassen oplevert. In Aartselaar is er een voortuin die vrij toegankelijk is. In Berlare gaat het om een complete achtertuin op een privé-eigendom die op afspraak te bezoeken is. Zaakvoerder Wim Van Osselaer vertelt over zijn concept.

Biodiversiteit

“Het doel van de showtuinen is om klanten te overtuigen om delen van hun graspartijen te gaan beplanten. Je zorgt daarmee voor meer biodiversiteit. Ik geef aan zo’n prairietuin nog een kleine twist door tussen de vaste planten ook siergrassen te plaatsen. In de winter verdwijnen de meeste vaste planten en krijg je een kaal perk. Dat vind ik minder interessant, daarom plaats ik er lichte siergrassen tussen.”

Met de showtuin wil ik laten zien hoe zo’n tuin groeit en evolueert.

 

Een tuin in constante evolutie

De showtuinen zijn er ook om klanten te overtuigen van de meerwaarde van een prairietuin. “Een prairietuin heeft een andere kostprijs dan een gazon. Je hebt de aanschafwaarde van de planten en de extra werkuren. Met de showtuin wil ik laten zien hoe zo’n tuin groeit en evolueert. Zo krijgen de mensen een concreet beeld van de vormgeving. Velen denken dat siergrassen saai zijn, maar in combinatie met planten is het mooi.”

Prairietuin vraagt minder onderhoud dan gras

Volgens Wim denken veel mensen ten onrechte dat een grasperk makkelijk en onderhoudsarm is. “Een grasperk moet je niet alleen tweewekelijks maaien. Wil je echt een mooi gazon, dan moet je vier keer per jaar bemesten, verticuteren en correct bewateren. Een gazon verplicht je eraan te werken. Een prairietuin daarentegen, vraagt nauwelijks onderhoud. Je moet af en toe het onkruid eens wieden, maar verder moet je er niets of zo weinig mogelijk aan doen.”

Showtuinen, vier seizoenen lang

Met zijn showtuinen wil Wim van rreac04 mensen overtuigen om te kiezen voor meer biodiversiteit en tonen hoe zo’n prairietuin er concreet uitziet. Je vindt de showtuinen in Aartselaar en Berlare en kunt ze in elk seizoen bezoeken. Dankzij een uitgekiende selectie van planten is er in elk seizoen in elk perk namelijk iets nieuws te ontdekken.

Toontuin in Aartselaar

De showtuin in Aartselaar is gelegen in de Oudestraat 115 en is de voortuin van een appartement dat Wim verhuurt. De voortuin is 100m² groot en op het zuiden gericht. "De tuin is het hele jaar vrij toegankelijk. Je kunt er gewoon langsrijden en even parkeren op straat,” vertelt Wim. “Voorheen stond er gras en een buxushaag die al meerdere keren werd aangetast. Op een bepaald moment stonden we voor een keuze. Zouden we opnieuw voor een haag en gras gaan? Gezien de droge zomers, zou je het gras moeten beregenen, totdat dat niet meer mag wegens watertekort. We kozen dus voor een prairietuin. Die heeft meer kleur en geeft een beter gemoed. Hij verandert elke week van uitzicht. Dat stimuleert om de tuin te gaan ontdekken. De ene plant is uitgebloeid, maar er begint al een volgende te bloeien. Een plant bloeit een aantal maanden, een andere maar enkele weken. Gedurende het hele jaar heb je nauwelijks werk aan de tuin, maar je kunt wel elk seizoen genieten.

Toontuin in Berlare

De showtuin in Berlare is een privétuin die op afspraak toegankelijk is. “Het is een achtertuin die omhaagd is, met een graspartij en bomen. Ik ga er ook nog een terras aanleggen. In deze tuin zie je dus het volledige plaatje. Je kunt er tussen de beplanting gaan zitten en genieten op het terras. De tuin kun je bezoeken op afspraak. Je krijgt koffie en een rondleiding aangeboden. Op het terras kunnen we eventueel je plannen bespreken en kan ik voorbeelden tonen van de concrete aanpak bij een tuinaanleg, hoe alles aangeplant wordt en hoe een tuin evolueert. We nemen wekelijks foto’s in de tuin, zodat we kunnen tonen hoe snel alles maandelijks evolueert. In Berlare heb ik gewerkt met een mix van kleuren die gestructureerd zijn per seizoen. In het voorjaar zie je lichte tinten die je naar buiten lokken en het wintergevoel doen verdwijnen. In de zomer komen dan de warmere kleuren.”

Een prairietuin is elke dag een ontdekking

“Ook voor ons zijn de showtuinen nog elke dag een ontdekking,” besluit Wim. “Nu is er nog veel groen en al wat kleur, maar het definitieve beeld krijgen we pas deze zomer. Nu zijn de planten bovendien nog jong. Binnen twee of drie jaar bloeien ze in hun volle ornaat.”

Redenen genoeg om zelf deze kleurenpracht en biodiversiteit door rreac04 te komen aanschouwen! Rij dus eens langs in Aartselaar of maak je afspraak om de tuin in Berlare te bezoeken. En intussen kun je alvast wegdromen bij de prachtige foto’s op de Facebookpagina van rreac04

Lees ook