Kunst en keuken hand in hand bij tapasrestaurant Gustu in Antwerpen

Auteur: 
Redactie
< >
Gustu in Antwerpen

Het interieur van tapasrestaurant Gustu in Antwerpen kreeg een totaal ander kleedje aangemeten. Aan de muren hangen opvallende werken van de Spaanse kunstenaar Jezus Eloy. Die laat zich hiervoor inspireren door de eigenzinnige tapascreaties van chef Kim Schaerlaken.

De link van Kim Schaerlaken met het Spaanse Catalonië en zijn eigenzinnige kijk op tapas leidden in 2019 tot het ontstaan van Gustu. Hierin zit het woord ‘gust’ wat Catalaans is voor ‘smaak’. Dat is precies wat de chef drijft. Hij wil de tapas heruitvinden door er lokale producten in te verwerken en de klassiekers niet zo maar te kopiëren. Op het menu staan onder meer tapas met typisch Vlaamse bereidingen als witte en zwarte pens, konijn, mosterdgebraad, savooi en bloemkool.

Lees ook: Gustu: tpapas in theaterstijl

Tapas en Spaanse kunst op hout

Die eigen tapasstijl werkt aanstekelijk voor kunstenaar Jezus Eloy. Hij laat er zich helemaal door inspireren om kunstwerken te creëren met duidelijke verwijzingen naar de keuken. Hierin verwerkt hij de visie van Gustu op tapas. Voor dit project koos de jonge Spanjaard om op hout te schilderen en realiseert hij zo Galicische borden met een verhaal die voor een opvallend interieur zorgen.

Hoorn des Overvloeds

“In de Hoorn des Overvloeds, een van de werken van Jezus, staat de granaatappel centraal. Die symboliseert voluit onze visie op tapas. Eén pit betekent op zich niets, maar open je deze vrucht met al die pitten dan tref je een weelde aan. Zo ook met de tapas. Eén gerechtje op een lege tafel verdwijnt in het niets. Wij gaan voor een volle tafel door naar hartenlust gerechtjes te combineren en dan heb je feest”, legt chef Kim Schaerlaken enthousiast uit.

“Tijdens de vele gesprekken met Jezus hebben we elkaar duidelijk aangestoken. We delen dezelfde passie en visie op het vlak van keuken en kunst. Dat zorgt voor een mooi huwelijk tussen beide. Het resultaat hiervan is terug te vinden zowel op het bord als in de kunstwerken aan de muren in het restaurant.”

Plaats voor 50 personen

In tapasrestaurant Gustu, op een steenworp van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, is er plaats voor ongeveer 50 personen