Unieke creaties met inlands hout in je tuin

Auteur: 
Redactie
< >

“In een tuin heeft iedereen zijn specialiteit,” vertelt Wim Van Osselaer van rreac04. “Wil je het beste resultaat in je tuin, dan moet je er een expert bijhalen die elke dag gepassioneerd bezig is met zijn vak.” Het is een omschrijving die op het lijf gegoten is van Freek Dolhain van houtatelier Dolhain. Het is niet alleen een goede vriend van Wim Van Osselaer, het is ook de persoon waar hij meteen naartoe gaat als hij in een tuinontwerp hout of een terras nodig heeft.

Terrassen, tuinmeubilair, poorten, carports, schuttingen, barbecueschermen … in afwijkende maten?

Waarom die keuze voor houtatelier Dolhain? “Bij Freek Dolhain primeert kwaliteit. Hij neemt enkel die opdrachten aan waarvan hij weet dat hij kwaliteit kan leveren.”

Buitengewoon maatwerk

Het werk van houtatelier Dolhain begint daar waar het aanbod van de tuinmeubelwinkel én de klassieke meubelmaker stopt. Terrassen, tuinmeubilair, poorten, carports, schuttingen, barbecueschermen … in afwijkende maten? Freek Dolhain maakt het allemaal. Voor elke toepassing kiest hij de geschikte houtsoort, want elke houtsoort heeft zijn toepassing, zeker buiten. Wanneer hij een terras maakt voor rreac04, kiest hij vaak voor padoek. Het bijzondere is dan dat Freek Dolhain niet werkt met planken in standaardmaten.

Inlands hout vraagt meer creativiteit en denkwerk van de houtbewerker

Geen enkele plank is even breed, en soms zitten er zelfs heel brede tussen. Dat geeft een heel ander elan en ervaring aan de tuin. En net zoals voor Wim Van Osselaer moet ook voor Freek Dolhain een tuin een ervaring zijn. “De details die wij in ons werk stoppen, ziet de klant niet altijd, maar zal hij wel voelen,” vertelt Freek Dolhain.

Van inlandse boom tot bank

Freek Dolhain werkt graag met inlandse houtsoorten als eik, kastanje en de valse acacia of robinia. Inlands hout vraagt meer creativiteit en denkwerk van de houtbewerker: het leeft en zal gaan trekken onder invloed van vocht en temperatuur. Daarmee moet je rekening houden in je constructie. Tropisch hout is daarentegen makkelijker te bewerken en blijft stabiel. Daarom kiezen aannemers vaak voor deze veiligere oplossing. Maar inlands hout is duurzamer en van betere kwaliteit dan tropisch hout. Tropisch hout wordt altijd ingekocht in gesloten loten van planken, waardoor je geen keuze hebt tussen de verschillende stukken van een boom. Aangezien Dolhain voor inlands hout steeds van de boom vertrekt, kan hij of de klant steeds het beste, mooiste stuk van de boom kiezen voor elk project. Met inlandse houtsoorten heb je dus steeds een ruimer aanbod ter beschikking.

Mooier en beter voor het milieu

Tot slot is inlands hout voor Freek Dolhain ook een esthetische keuze. Waar tropisch hout gewoon grijs wordt, krijgt bijvoorbeeld een eiken tuinbank net meer karakter met het ouder worden. “Er komt een verhaal in te zitten,” voegt Dolhain toe. Vergelijk het met een vloer uit kliklaminaat of echt parket. Natuurlijk is laminaat zeer sterk, maar een echte plank heeft toch dat ietsje meer. En vragen tuinmeubels uit inlands hout niet meer onderhoud? “Ja, maar als je iets mooi wilt houden, is er onderhoud nodig.” Bovendien heeft inlands hout een kleinere ecologische voetafdruk, aangezien er geen lange transporten over zee nodig zijn en de tropische bossen gespaard worden.

Maak van je tuin een plek om te ontdekken, waarin je elk seizoen geniet. Doe een beroep op rreac04 en Dolhain houtatelier.

Lees ook