Optische oplossingen die in het oog springen

Dokter Erik Mertens van Medipolis over de sprong voorwaarts in de oogbehandelingen
Auteur: 
Redactie
< >
Medipolis

Artsen zijn geen vaste prik in Ambassadeurs. Oogchirurg Erik Mertens benadrukt echter dat optimale optische oplossingen een wezenlijke bijdrage leveren om de wens van ‘Living the Good Life’ te vervullen. De bedoeling van het interview werd al snel duidelijk: dokter Mertens wil niet in de eerste plaats activeren, maar sensibiliseren en informeren. Vooral dat laatste is een erg belangrijk aspect in een sector die met rasse schreden evolueert en jaar na jaar patiëntvriendelijke progressie maakt.

Een echte eye-opener: optische opties zijn haast onbeperkt

Dokter Mertens kan rekenen op een indrukwekkende staat van dienst. In plaats van tevreden terug te blikken, kijkt hij verwachtingsvol voorwaarts. Ook als specialist wordt hij voortdurend verrast met innovatieve ingrepen en toekomstgerichte technologieën binnen de sector. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ‘het grote publiek’ slechts op de hoogte is van een fractie van de mogelijkheden en dokter Mertens ziet het als zijn letterlijke en figuurlijke taak om die blik zo veel mogelijk te verruimen.

“Op dit moment beschikken we over technologieën en mogelijkheden die pakweg tien jaar geleden nog als pure fictie zouden weggezet zijn. Uiteraard is het onbegonnen werk om een exhaustieve opsomming te geven, maar het is belangrijk dat mensen beseffen dat er eenvoudige en efficiëntie oplossingen zijn voor esthetische of functionele oogproblemen.
In die optiek-excusez le mot- is een regelmatig bezoek aan een oogarts dan ook een aanrader.”

Verbeterde ingrepen, ingrijpende verbeteringen

Veel mensen huiveren bij de gedachte dat er aan hun ogen moet ‘gewerkt’ worden.Toch zijn heel wat oogbehandelingen laagdrempelig en geenszins invasief. “De oogheelkunde evolueert net als de plastische chirurgie veel sneller dan de rest van de medische wereld. Dat vertaalt zich in een waaier aan ingrepen met een spectaculaire en snelle verbetering en verwaarloosbare verwikkelingen of last. Voor veel behandelingen kunnen we de typische klinische omgeving ook vervangen door een prettigere privépraktijk, waardoor patiënten meer op hun gemak zijn. Zo kunnen mensen de dag na een cataractingreep al opnieuw plaatsnemen achter het stuur van de wagen en zorgt een lasercorrectie ook voor vliegensvlugge verbetering.”

Verkeerde zienswijze corrigeren

“Het klopt dat er bij heel wat mensen huiver blijft bestaan rond oogingrepen, zeker als die niet strikt noodzakelijk zijn. Ik ga zeker en vast niet ‘promotioneel prediken’ en mensen activeren om zich massaal te laten behandelen, maar ik wil wel benadrukken dat de meeste ingrepen bijzonder veilig zijn. Ik vergelijk het even met vliegangst: rationeel weten we bijna allemaal dat vliegen veel veiliger is dan met de wagen rijden, maar toch is het percentage mensen met vliegangst exponentieel groter dan dat van collega’s met wagenvrees.

In onze sector is het dragen van contactlenzen bijvoorbeeld veel risicovoller dan een correctie met een laserbehandeling. Langdurig en onvoorzichtig gebruik van lenzen kan zware oogschade aanrichten en veel mensen komen pas in die fase naar ons voor een ingreep die verstrekkender en veiliger is. Wie liever geen bril wil, kan écht beter opteren voor een laserbehandeling of lensimplantatie.”

Gauw komen als dé tip tegen hoge oogdruk (glaucoom)

“Als arts wil ik gericht en correct adviseren en zijn consulteren en ‘consumeren’ geen synoniemen. Ik raad iedereen aan om vanaf 40 jaar om de drie jaar op bezoek te gaan om de oogdruk te meten, vanaf 50 om de twee jaar en vanaf 60 elk jaar: op die manier is het mogelijk om kort op te bal te spelen en hoeven problemen niet de facto problematisch te worden. Bij glaucoom is dat echt het geval: zodra de last zich manifesteert, is het vaak te laat.”

Droge ogen? Kies niet voor ‘druppels’ op een hete plaat

“Veel mensen worden gekweld door droge ogen. De term ‘droge ogen’ is trouwens erg ongelukkig gekozen, want tranende ogen zijn een karakteristiek symptoom, vaak in combinatie met een wisselend zicht. De aandoening is in het beste geval bijzonder irritant, maar ontaardt vaak in psychische prikkelbaarheid en een sterk verminderde levenskwaliteit.

Nagenoeg iedereen zoekt zijn toevlucht bij oogdruppels, maar die bestrijden het gevolg en laten de oorzaak onaangeroerd. Bij Medipolis hanteren we een pijnloze, probate lichttherapie: na vier behandelingen nemen we niet alleen de symptomen, maar ook het probleem weg.”