iffa.: nieuw filmfestival in Antwerpen in 2020

Auteur: 
Redactie
< >

Van 10 tot 15 maart 2020 vindt de eerste editie van het International Film Festival Antwerpen (iffa.) plaats. Het nieuwe filmfestival wordt een cultuurevenement met nationale en internationale topfilms dat in de hele stad te beleven zal zijn.

Iffa. zet verscheidenheid en openheid in het huidige filmaanbod centraal. Het wordt een filmfestival met een open blik op maat van een diverse en kosmopolitische havenstad met een gevarieerd filmprogramma.

Zowel kaskrakers als arthouse cinema

Iffa. zal zowel kaskrakers als intieme arthouse cinema tonen. Het festival vindt plaats in de grote bioscoopcomplexen, in de stadsbioscopen, in de culturele centra in de binnenstad en in de stadswijken, met filmpremières en galabijeenkomsten. Het definitieve festivalprogramma wordt in het najaar publiek gemaakt.

Iffa.: 50 films op 6 dagen

Iffa. vindt voor de eerste keer plaats van dinsdag 10 tot en met zondag 15 maart 2020. Het festival mikt met ruim 50 films en 200 voorstellingen op een festivalpubliek van 40.000 filmliefhebbers verspreid over 6 dagen. Het festival zal elk jaar in het voorjaar, tussen de krokusvakantie en de paasvakantie, worden gepland.

Het Antwerpse filmfestival heeft de ambitie om uit te groeien tot het toonaangevende 10-daagse filmfestival in Vlaanderen en in België en om zijn plaats op te eisen op de internationale filmkalender. Het festival 2021 en 2022 krijgt een extra festivaldag om tegen 2023 en 2024 op kruissnelheid te komen en uit te groeien tot een volwaardig 10-daags filmfestival.

Iffa. zal Antwerpen verder op de kaart zetten als filmstad en doet dit naar het evenbeeld van zijn bewoners: zelfzeker, eigenzinnig maar open en respectvol en met een plekje voor iedereen. In dit kader werkt het samen met andere filminitiatieven in de Antwerpse regio. Cultuurhuis Arenberg vormt het logistieke festivalhart waar ook CineBelgicano Productions van Andrés Lübbert huist. De stad kan bogen op een lange filmtraditie die vele generatie filmfans plezier heeft bezorgd en ze telt vele bekende actrices en acteurs en regisseurs onder zijn inwoners.

Organisator van filmfestival is Calicot vzw

Organisator achter het festival is de vereniging zonder winstoogmerk (vzw) Calicot. Deze nonprofitorganisatie wil hiermee de filmcultuur in Antwerpen en in Vlaanderen bevorderen. Calicot werd opgericht door Bart Vandesompele, marketeer en filmfestivalorganisator, en Ben Geysen, Antwerpse ondernemer en filminvesteerder.