Belgen zijn slechte slapers

SuperSlapen: over de impact van slaaptekort
Auteur: 
Redactie
< >
Auteur Floris Wouterson presenteert zijn boek SuperSlapen.

Recente cijfers geven aan dat 15 procent van alle Belgen slecht slaapt. Elke dag worden ruim 1,2 miljoen doses slaap- en kalmeermiddelen afgeleverd in Belgische apotheken. Steeds meer mensen hebben ook te maken met echte slaapproblemen. Belgen zijn slechte slapers.

Dat zegt Floris Wouterson, auteur van boek SuperSlapen. Floris is slaapexpert die managers en topatleten helpt om hun slaap en daarmee hun prestaties, humeur en levenskwaliteit te verbeteren. Floris Wouterson: “Jaarlijks help ik vele honderden mensen met het oplossen van hun slaapproblemen. Mensen raken steeds slechter in slaap en slapen niet goed door. Soms helpt een andere lighouding, maar vaak is de oorzaak complexer. Vandaar ook dat ik het belang van goede voeding bewust heb opgenomen in het boek. Daarnaast besteed ik veel aandacht aan de verandering van denkpatronen, dit geldt als de basis voor een structureel betere slaap. Mensen moeten meer inzicht krijgen in de mechanismen die goede slaap stimuleert’.”

Sporters hebben baat bij goed slapen

Voor en tijdens grote sportevenementen hoor je sporters regelmatig praten over het belang van goed rusten. “Bij sporters is de lijn tussen presteren en te zwaar trainen soms dun,” geeft Floris aan. “Als de prestaties tijdens een intensieve trainingsperiode verslechteren kan het zijn dat de sporter overtraind is. De sporter heeft teveel geëist van het lichaam en geest. Vaak gaat een sporter hierdoor slechter slapen. In de praktijk gaat dit veelal samen met een lusteloos, depressief gevoel. Iedere ambitieuze sporter die niet goed slaapt kan zo in een vicieuze cirkel belanden.”

Het overkwam de Belgische atlete Louise Carton recentelijk nog. De druk en de verwachtingen van de buitenwereld werden haar teveel. Ze gunde zichzelf niet voldoende rust en raakte hierdoor overtraind en oververmoeid. “Oververmoeidheid is niet zomaar opgelost met een paar dagen minder trainen, rust en voedingsmaatregelen.”