Wat te doen bij droge ogen?

Auteur: 
Redactie
< >

Hoewel veel mensen last hebben van droge ogen krijgt het probleem weinig aandacht in de medische wereld. Mensen krijgen meestal oogdruppels voorgeschreven, maar daarmee pak je het gevolg aan, niet de oorzaak. Wat is dan die oorzaak? En hoe behandel je droge ogen effectief?

Steeds meer mensen hebben last van droge ogen door onvoldoende traanproductie of een te snel verdampende traanfilm. Het komt vooral voor bij oudere mensen, maar ook andere aandoeningen kunnen aanleiding geven tot droge ogen. Daarnaast is onze hedendaagse omgeving een belangrijke oorzaak: veel op een scherm kijken, luchtvervuiling, de airconditioning, kunstlicht, contactlenzen, het gebruik van bepaalde medicijnen … kunnen allemaal klachten veroorzaken. Naast irritatie aan het oog kan je ook last krijgen van wisselend wazig zicht en gevoeligheid voor licht.

Afnemende kwaliteit van het oogvocht

Eerst en vooral: de term ‘droge ogen’ is misleidend. Een van de symptomen zijn nu net tranende ogen, naast een branderig of stekend gevoel en rode ogen. De irritatie ontstaat door een gebrekkige kwaliteit van het oogvocht. Elke keer dat je met je ogen knippert, smeren je oogleden een dun laagje oogvocht over je oog. Het oogvocht bestaat uit drie lagen: de buitenste olielaag, de middelste waterige laag en de binnenste slijmachtige laag. Meestal beginnen de kliertjes die de olielaag produceren, minder goed te werken. Zonder olielaag verdampt het waterige laagje sneller. Zo wordt het oog gevoelig voor irritatie en begint het te tranen. Ook een wisselend wazig zicht kan een indicatie zijn van problemen met het oogvocht.

Grote impact

Pijnlijke, gevoelige ogen en een wazig zicht kunnen een enorme impact hebben op de gemoedstoestand van mensen. Soms denken mensen dat het om een allergische reactie gaat waarvan ze de oorzaak niet kunnen aanwijzen, en vaak helpt geen enkel middel echt goed. Het dagelijks leven lijdt onder de droge ogen.

Medipolis, specialist in de behandeling van droge ogen

Het oogcentrum Medipolis Eye Center is gespecialiseerd in de preventie en behandeling van oogaandoeningen, afwijkingen en in de chirurgie van het voorste oogsegment. Dr. Mertens en de andere oogspecialisten bij Medipolis kunnen je helpen om van je droge ogen af te komen. Met geavanceerde apparatuur stellen ze eerst een diagnose om te bepalen welk type droge ogen je hebt. Vervolgens stellen ze je een geschikte behandeling of een combinatie van therapieën voor. Je kan bij Medipolis terecht voor een ruim aanbod aan behandelingen.

Effectieve behandelingen

Het is helaas niet mogelijk om de traanklier te stimuleren om zo de traanproductie te verhogen. Gelukkig zijn er enkele andere, pijnloze behandelingen die je weer zo comfortabel mogelijk laten zien. Dat kan gaan van druppels, over ooghygiënebehandelingen en voedingssupplementen tot meer geavanceerde behandelingen met toestellen. Dr. Mertens behaalt goede resultaten met een IPL-toestel.

De afkorting ‘IPL’ staat voor ‘Intense Pulsed Light’ en is een geavanceerde vorm van lichttherapie. Het warme licht werkt diep in op de olieachtige traankliertjes, waardoor de afscheiding dikker en van betere kwaliteit wordt. Ook de bloedcirculatie zal verbeteren en dat heeft een ontstekingsremmende invloed op de klieren en de oogleden. Uit onderzoeken is gebleken dat bij behandeling met intensief licht bij 90% van de patiënten een succesvol resultaat werd behaald. Als kers op de taart resulteert deze behandeling in een mooie gezonde huid rond de ogen.

Meer weten over droge ogen en mogelijke behandelingen?

Download hier de brochure van Medipolis!

Lees ook