Medipolis ondersteunt kwaliteitsvolle oogzorg in Afrika

Auteur: 
Redactie
< >
Licht voor de Wereld
Licht voor de Wereld
<
Licht voor de WereldLicht voor de Wereld
>

Wist je dat er wereldwijd 39 miljoen blinde mensen zijn? En dat 90 procent van hen in ontwikkelingslanden leeft? De grootste oorzaak van blindheid is namelijk armoede. Een vicieuze cirkel, die de ngo Licht voor de wereld wil helpen doorbreken. Als Eye Ambassador ondersteunt Medipolis deze organisatie, die mensen zicht geeft op een betere toekomst.

Oogzorg toegankelijk maken in ontwikkelingslanden

Door schaarste hebben mensen in ontwikkelingslanden geen toegang hebben tot medische zorgen. Er heerst ook een gebrek aan gespecialiseerd personeel en medisch materiaal. Maar liefst 90 procent van de blinde mensen wonen in een ontwikkelingsland. Nochtans kunnen ruim 80 procent van de gevallen van blindheid en slechtziendheid voorkomen of genezen worden met relatief eenvoudige en goedkope ingrepen. De erkende Belgische ngo Licht voor de wereld heeft zich tot doel gesteld om kwaliteitsvolle oogzorg toegankelijk te maken voor de allerarmsten, de levenskwaliteit van personen met een visuele beperking en hun familie te verbeteren en op te komen voor hun rechten.

Wat doet Licht voor de wereld?

Licht voor de wereld ondersteunt lokale partners in DR Congo, Rwanda en Tanzania. Samen strijden ze tegen tal van vermijdbare oogziektes en maken ze behandelingen voor bijvoorbeeld cataract, glaucoom, rivierblindheid, blindheid bij kinderen en slechtziendheid toegankelijk. Vaak is zo’n ziekte immers te genezen met een eenvoudige ingreep of geneesmiddelen. Slechtziendheid kan makkelijk vastgesteld worden en gecorrigeerd worden met een bril. Naast behandelingen, ondersteunt Licht voor de wereld ook

  • Sensibilisering op het terrein, vroegtijdige opsporing en oogonderzoek bij kinderen en volwassenen via mobiele klinieken en gemeenschapswerkers
  • Visuele therapie en nazorg van geopereerde kinderen
  • Opleiding van lokaal medisch en administratief personeel
  • Kwalitatief medisch materiaal
  • Opleidingskansen en inclusief onderwijs voor kinderen met een beperking

Zowel in Rwanda, Tanzania als DR Congo hielp Licht voor de wereld al oogziekenhuizen en inclusieve onderwijsprojecten realiseren.

Oogarts voor de wereld

Medipolis helpt niet alleen in België mensen beter zien. Als ‘Oogarts voor de wereld’ ondersteunt de kliniek ook Licht voor de wereld. Op die manier helpt Medipolis oogziekten in ontwikkelingslanden voorkomen en behandelen. Dr. E. Mertens van Medipolis zet zich bovendien in als Eye Ambassador. Zo wil hij mensen bewust maken rond de nood aan kwalitatieve oogzorg in Afrika.