Interieurtrends: soberheid, zen en duurzame materialen

Interieurtrends in werken en wonen
Auteur: 
Redactie
< >
Interieurtrends 2019 Ambassadeurs
Panelgesprek Interieurtrends 2019 Ambassadeurs
Panelgesprek Interieurtrends 2019 Ambassadeurs
<
Interieurtrends 2019 AmbassadeursPanelgesprek Interieurtrends 2019 AmbassadeursPanelgesprek Interieurtrends 2019 Ambassadeurs
>

In het spoor van Interieur, de bekende vakbeurs in Kortrijk, organiseerde Ambassadeurs een panelgesprek over de interieurtrends in werken en wonen. In restaurant Guzto in Aartselaar kwam een mooi gezelschap samen uit de wereld  van vastgoed, renovatie, decoratieve schilder- en behangwerken, interieurstoffen en raambekleding, tegels en natuursteen, kantoormeubilair, productontwikkeling en groendecoratie.

Deelnemers aan het inspirerende gesprek: 

  • Griet De Ridder, tuinarchitect en vennoot Tuincentrum Groendekor (Sint-Pieters-Leeuw)
  • Mieke Deroo, sales consultant en project coach Kinnarps Belux (Wemmel)
  • Ann De Schutter, commercieel directeur Artstone (Puurs/Lede)
  • David Dos Santos, productontwikkelaar en zaakvoerder Studio Dos Santos (Deurne)
  • Hans Domen, zaakvoerder DP Housing (Deurne)
  • Yves Van Cleemput, decorateur en meesterstoffeerder, zaakvoerder Van Cleemput Interieur (Brasschaat)
  • Febe Verlinden, kopersbegeleidster DCA (Beerse)
  • Wim Verhoeven, facility manager DCA (Beerse)

We zitten in een maximalistische interieurfase waar alles kan en alles mag: streepjes, bloemen, ruitjes, goud, marmer, enz. Trendwatchers zien een evolutie naar soberheid, zen, duurzame en natuurmaterialen, ambachtelijke looks waarin steen en hout worden verwerkt. We gaan dus eerder de minimalistische kant op. De trendkleuren voor 2019 zijn: diepgroen, honingbruin, donkerrood en perzikkleur.

Werken in andere structuren: co-working en flexwerken

De nieuwe manier van werken vereist een andere kantoorstructuur. Belangrijk is dat iedere werknemer zich welkom voelt als hij op kantoor is en een werkplek heeft. De kantooromgeving moet een welkomgevoel uitstralen dat ook het ethos en het imago van het bedrijf benadrukt. Bovendien is de werkomgeving een belangrijke troef in personeelsrekrutering en -retentie.

Geen standaardoplossing voor het ideale kantoor

Een nieuwe werkomgeving kiezen is geen designproject, het is een veranderingsproject. Er bestaat geen algemene standaardoplossing voor het ideale kantoor.

Woningbouw en renovatie: akoestiek, isolatie en ventilatie

“De vloeren worden alsmaar belangrijker. In woningbouw en -renovatie met een tuin merk je de tendens van het binnentrekken van de buitenruimte door het laten doorlopen van vorstvrije vloeren. We gebruiken dan groot formaattegels met grote voegen.” Aan het woord is Ann De Schutter van Artstone dat een uitgebreid gamma heeft aan keramische en betontegels, klinkers die in de eigen fabriek in Heusden-Zolder worden gemaakt, en Belgische blauwe natuursteen die rechtstreeks wordt aangekocht in de groeves en bewerkt in de eigen productiehal.

“In de renovatiebouw merk ik dat klanten eerst kijken naar de hygiënische aspecten, en pas nadien naar de akoestiek. Met het juiste ramen- en deurenschrijnwerk kunnen we ook geluid buiten houden”, zegt Hans Domen van DP Housing, een renovatiebedrijf voor totaalprojecten van klein tot groot in de Antwerpse regio. 

Wettelijke voorschriften kunnen beperkend werken

Volgens Griet De Ridder van groenspecialist Groendekor zijn sommige huizen overgeïsoleerd. Door de lage luchtvochtigheid kunnen planten moeilijk ‘overleven’. Ventilatie en airconditioning zijn nefast voor planten. Met als gevolg dat die zieke planten moeten behandeld worden tegen ongedierte. Ook hitte is schadelijk. “Veranda’s en planten gaan niet goed samen. Geen enkele plant is tegen de hitte bestemd, tenzij kunstplanten, kunstgras, en gevriesdroogde planten en bloemen. Maar die zijn vrij duur. In de horeca worden ze wel vaak gebruikt. Alle planten vragen onderhoud of je moet opteren voor sanseveria’s of cactussen.”

Domotica: alles moet ‘smart’ zijn...

David Dos Santos: “Domotica zorgt ervoor dat je vanop afstand de verwarming, verlichting tot zelfs de gordijnen- en zonneweringsystemen kunt bedienen. Er is veel vraag naar zogenaamde 'flush' verlichting, schakelaars en rookdetectoren die in dezelfde kleur van de muur of het plafond worden ingewerkt.”

Sfeervolle en energiebesparende verlichting

In verlichting zit er ook heel wat vernieuwing, aldus Hans Domen. De technologie van ledverlichting laat toe om warme kleuren en sferen op te roepen. Ik stel vast dat klanten eerder vragen naar een sfeervolle en energiesparende verlichting dan een alarminstallatie. In kantoorruimten komt aanvullend op de ledverlichting een bijverlichting met lampen en stoffen kappen. Dat creeërt een sfeer van samenhorigheid.

Lees het volledige verslag in de eindejaarseditie 2018 van Ambassadeurs of online