Portugese toparchitect herontwikkelt vergeten plek in Brussel

Auteur: 
Redactie
< >
nieuw woonproject in Brussel - Motown Parc
nieuw woonproject op het Scheutbospark in Anderlecht
Projectontwikkelaar Motown
Brusselse project ontwikkelaar kiest voor verloren parels in Brussel
<
nieuw woonproject in Brussel - Motown Parcnieuw woonproject op het Scheutbospark in AnderlechtProjectontwikkelaar Motown Brusselse project ontwikkelaar kiest voor verloren parels in Brussel
>

Het verlaten terrein aan het Scheutbospark in Anderlecht krijgt binnenkort een nieuwe toekomst. De Brusselse projectontwikkelaar Motown verkreeg zonet de vergunning voor een nieuw woonproject - Motown Parc - dat 64 betaalbare appartementen voorziet. En opvallend: Motown werkt voor dit project samen met het Portugese architectenbureau AJ Arquitectos die voor het eerst een project in Brussel ontwikkelt. Een verloederd terrein maakt plaats voor een betaalbaar groen woonproject.

De Brusselse projectontwikkelaar Motown zet volop in op vernieuwing. Daarbij hoort de heropwaardering van verschillende wijken in Brussel. Zo komt er op de plaats waar vandaag een verlaten terrein ligt - aan het gekende Scheutbospark - een woonproject met 21 éénslaapkamerappartementen, 27 tweeslaapkamerappartementen, 9 drieslaapkamerappartementen en 7 penthouses. Goed voor een totaal van 64 woningen. Daarnaast worden er 64 parkeerplaatsen in het project voorzien, om de buurt zo min mogelijk te belasten van parkeeroverlast.

Betaalbare internationale architectuur

De Portugese architect André Campos is ondermeer bekend van het nieuw beursplein en het nieuwe Congresgebouw in Brugge in samenwerking met Eduardo Souto de Moura, winnaar van de Pritzker Prize 2011, de nobelprijs van de architectuur zeg maar. Bij het ontwerpen van Motown Parc en de keuze van de materialen, werd rekening gehouden met het bos dat aansluit aan het project. Zo zijn de gevels bekleed met bronskleurige aluminium panelen en hebben alle appartementen een ruim terras.

Alon Amar, zaakvoerder Motown: “We willen met dit project meewerken aan de heropleving van de wijk aan het Scheutbospark. Het terrein  ligt er al een tijdje te verkommeren. Het feit dat er 64 appartementen bijkomen zal een positief effect hebben op de buurt. Onze filosofie in dit project -is toparchitectuur betaalbaar maken. ”

Groendaken en nieuwe bomen

Een opmerkelijke eigenschap van het project - goed voor een totale oppervlakte van 5.500 m² - is dat er 1.200 m² groendaken voorzien worden. Daarnaast komt er ook een gemeenschappelijke binnentuin van maar liefst 1.750 m² met zo’n 40 nieuwe bomen. Projectontwikkelaar Motown wil de omgeving maximaal tot haar recht laten komen. Zo zullen ze voor de Maalbeek - die er vandaag volledig ondergegraven zit - een duidelijk pad uitgraven en in ere herstellen. Daarnaast worden ook verloederde toegangen tot het park heraangelegd.

“We merken op dat er veel verloren parels zijn in Brussel. De plaats waar Motown Parc komt, is daar één van. We willen met dit nieuwe project de toekomstige bewoners een extra groene woonomgeving bieden. Zo zorgen we voor een natuurlijke overgang tussen de woonsite en het aanpalende bos. Door de heraanleg van de ingang van het park bieden wij - voor alle buurtbewoners - ook een heropwaardering.”

De bouw start in januari 2021 en als alles volgens plan verloopt zullen de eerste bewoners er twee jaar later hun intrek nemen.