Belgisch luxevastgoed breekt records

Auteur: 
Redactie
< >
<
>

De markt van het Belgische luxevastgoed breek verkooprecords. Zo is in 2019 een recordaantal van 747 huizen en 237 appartementen met een kostprijs boven het miljoen euro verkocht in ons land. De markt is intussen goed voor een omzet van 1,27 miljard euro, zo leert een analyse van Hillewaere Vastgoed.

“De aandacht om mooi en comfortabel te wonen is sterk toegenomen,” zegt CEO Roel Druyts van Hillewaere Vastgoed. “Vooral in Vlaanderen (+10% t.o.v. 2018 en +20% t.o.v. 2017) en Brussel (+4% en +18%)  is een opvallende groei zichtbaar. Hier is de voorbije jaren opnieuw kapitaal opgebouwd en dus ook duidelijk besteed. De West-Vlaamse markt, met Knokke-Heist op kop, is de absolute koploper, daarna volgen Brusselse gemeenten zoals Ukkel en Elsene. Ook in Antwerpen is de interesse in luxevastgoed opnieuw op niveau.

Urban lifestyle: luxueus wonen in de stad voor jongere gezinnen

Traditioneel gaat vooral een iets ouder publiek op zoek naar een groot luxeappartement. Maar vandaag zien de verkopers bij Hillewaere dat ook jongere gezinnen kiezen voor de stad, om zich een zogeheten urban lifestyle aan te meten. Roel Druyts: “In grote steden valt op dat ook meer inwoners uit de groene rand en zelfs een wijdere omgeving er een pied-à-terre kopen om het weekend in de stad door te brengen. Beide situaties brengen een trendbewust publiek op de been en dat zorgt opnieuw voor een stijgende vraag. Vooral in Antwerpen is dit zichtbaar.”

Compacter wonen buiten stad

Wat villa’s betreft, gaat het om een divers publiek, maar vooral toch 35- tot 50-jarigen die luxueuzere woningen zoeken en weinig tijd hebben. Vaak gaat het om bedrijfsleiders of vrije beroepers, zoals artsen en notarissen. Toch is er ook bij deze doelgroep één en ander veranderd, zo blijkt.

“De écht grote eigendommen, met bijvoorbeeld een manège, vinden vandaag veel moeilijker een koper. Luxueuze woningen die compacter zijn, maar met een veel hogere afwerkingsgraad, zijn daarentegen bijzonder in trek. Alle ruimtes zijn hier benut en vaak is er plaats gemaakt voor wellness, fitness, cinema of zwembad. En wat zeker opvalt: er is meer aandacht dan vroeger voor stijlvolle buitenruimtes. Zo hebben woningen vandaag een heel luxueus ingericht bijgebouw, dat soms een prijskaartje heeft van twee normale woningen.”

Lees meer over Belgisch luxevastgoed