Magie aan de Maas bij wijndomein Aldeneyck

Auteur: 
Redactie
< >
Karel Henckers met Aldeneyck
Aldeneyckvan wijndomein Aldeneiker
<
Karel Henckers met AldeneyckAldeneyckvan wijndomein Aldeneiker
>

Aldeneik én Aldeneyck zijn een bestemming die in de Michelingids als ‘vaut le voyage’ zou omschreven worden. Aldeneik is een pittoresk pareltje dat aanschurkt tegen de mooie, meanderende Maas. Aldeneyck is het gelijknamige wijndomein van Karel Henckens en Tine Linssen.

Het stond eigenlijk in de sterren én op papier geschreven dat er in Aldeneik met wijn wonderen te verrichten zijn. Rond 750 kreeg het plaatselijke klooster dat geleid werd door de heilige maagden Harlindis en Relindis het bezoek van de missionarissen Willibrordus en Bonifatius. De devote dames wilden hun belangrijke bezoekers goed ontvangen, maar toen Harlindis naar de wijnkelder afdaalde, bleek het vat zo goed als leeg. Gelukkig snelde Onze Lieve Heer de godsvruchtige gastvrouwen te hulp, want toen Harlindis het vat zegende, vulde de ton zich in overvloed met uitzonderlijke wijn waaraan het gezelschap zich kon laven.

Fruitteeltkoppel Karel en Tine

Ondanks deze goddelijke hint, bleef de  gewijde grond van het dorpje Aldeneik als wijnbouwgebied even maagdelijk als de hoofdrolspelers in dit wijnzinnige verhaal. Meer nog, de dorpsgenoten van de lieflijke Limburgse locatie verklaarden fruitteeltkoppel Karel Henckens en Tine Linssen enigszins voor gek toen ze hun appels en peren voor druiven ruilden. Bijna twintig jaar later genieten hun wijnen dezelfde status als het middeleeuwse verhaal waarmee het begon: legendarisch!

Aldeneik: een heerlijke hotspot voor rust en (vloeibaar) genot

Aldeneik is een pittoresk pareltje dat aanschurkt tegen de mooie, meanderende Maas.
Het in 720 gestichte klooster van de zussen Harlindis en Relindis lag aan de basis van het knusse kerkdorp dat tien jaar later werd gesticht. Bijna 1300 jaar later ademt de groene gemeente een sfeervolle sereniteit en is ze de sublieme setting voor toeristen die rust, ravissante routes voor fiets-en wandelplezier én gastronomisch genot zoeken.

Al die factoren hebben ook een prominente plaats in het leven van Karel en Tine, die zich tot het kleine kransje bevoorrechte bewoners van dit prachtige plekje mogen rekenen.
We werden met gulle gastvrijheid ontvangen en getrakteerd op een passioneel relaas én vloeibaar lokaal lekkers!

Lees het volledige artikel in Ambassadeurs.