Zet je persoonlijkheid letterlijk in de verf met een tatoeage

Auteur: 
Redactie
< >
Raf Pion van Inkursion Tattoo
Raf Pion van Inkursion Tattoo
<
Raf Pion van Inkursion TattooRaf Pion van Inkursion Tattoo
>

Tatoeages zijn de laatste jaren aan een onstuitbare opmars bezig. Ze verspreiden zich als een indrukwekkende inktvlek over alle lagen van de bevolking en ze maken daar één van hun karakteristieke krachten waar: ze zijn er om te blijven! Een gesprek met Raf Pion van Inkursion Tattoo.

Tattoo rijmt niet langer op taboe

Hoog tijd om een bezoekje te brengen aan een tatoeëerder en hem te vragen om alles van naaldje - dat deel moet zeker lukken- tot draadje uit te leggen. Ik spreek af met Raf Pion van Inkursion Tattoo en ga onbevangen en ‘onbevlekt’ naar onze afspraak. De allesbehalve stereotiepe setting zorgt ervoor dat eventuele vooroordelen al verdwijnen  nog voor er één vraag gesteld is: de sfeervolle shop bevindt zich in een gezellige gaanderij in Mortsel, en Raf nodigt me hartelijk uit om plaats te nemen in één van de fantastische fluwelen fauteuils.

De bochtige baan naar een fantastisch bestaan

Ik vraag me luidop af welk pad er naar een bestaan als tattoo artist leidt. Raf vertelt honderduit over het prikkelende parcours van zijn -nog jonge- leven. “Ik werd thuis gestimuleerd tot een veelzijdige vorming. Op school volgde ik wetenschappen-wiskunde, maar ook actieve sport, kunst en muziek hadden een prominente plaats in mijn bestaan. Na het secundair wilde ik een richting kiezen die aansloot bij de drie ‘hobby’s’ die ik graag en goed deed. Ik startte in het hoger kunstonderwijs, maar merkte al snel dat ik door mijn aso-voorgeschiedenis een enorme technische achterstand had. Exit vorming tekenaar, intro opleiding sportleraar, tot ik doorhad dat ik niet graag voor een klas sta.”

“Uiteindelijk belandde ik in de vierde graad van het kunstonderwijs, waar ik werd vrijgesteld van de theoretische vakken en me volledig kon toespitsen op de praktijk. Op twee jaar maakte ik de metamorfose van tekenaar naar kunstenaar, die ook oog heeft voor compositie.”

Van papier naar menselijke materie

“Het werd me snel duidelijk dat in mijn beste werk diverse aspecten van mijn persoonlijkheid én mijn opleiding samenkomen: enerzijds word ik gedreven door een kunstzinnige creatiedrang, maar anderzijds hou ik vast aan de planmatige aanpak die zo typerend was in mijn wetenschappelijke vorming. De stap van papier naar ‘menselijke materie’ is eerder toevallig gekomen. Een paar studiegenoten die ook actief waren in de tatoeagescene waren zo gek op mijn tekeningen, dat ze me porden om die op hun lichaam te zetten. Dat was een brug te ver, maar het bracht me wel in contact met tattoofanaten en voor ik het wist was ik aan het oefenen op varkenshuiden. Triggerend en interessant, maar ik weigerde om aan de slag te gaan zonder vaste én geschoolde hand.”
 

Lees het volledige artikel in Ambassadeurs.