Nectar op de tong : de wijnen van Mondovino

Auteur: 
Nicole Verstrepen

In een wijnhuis van vertrouwen voelt men de passie voor het vak bij de eerste stap over de drempel. Mondovino uit Schoten is zo’n wijnhandel. Elk detail oogt er warm en welkom : de houten vloer die het licht weerspiegelt, de honderden flessen wijn op kasten en in rekken, de kleur van de muren in het geel van de Provence. Connaisseurs van dienst –die elke fles in het assortiment vooraf keurden en proefden- zijn Frederik Vanden Berghe en Philippe Wouters, zaakvoerders van Mondovino.

Frederik Vanden Berghe : “De passie voor wijn heeft Philippe en mij hier samengebracht. We kenden elkaar al jaren –we hebben nog samen in een knapenkoor gezongen- maar wijn was en bleef de grootste gemene deler in al de jaren die volgden”.
Philippe Wouters:Dus zijn we eerst een wijncursus gaan volgen, 10 avonden lang. Onze honger naar meer kennis werd er enkel groter van. En vermits we geen vervolgcursus vonden, hebben we toen de stap naar de PIVA gezet”.
Frederik: “Dat was 2 en ½ jaar avondschool, boeiend en enorm leerrijk. Maar achteraf restte ons de vraag : ‘en wat nu?’"
Philippe:Dat is tenslotte een eigen wijnhuis geworden : Mondovino. Hier kunnen we elke dag onze droom waarmaken. Niets is er namelijk leuker dan je kennis en expertise, je liefde voor het wijnvak, te kunnen delen en overbrengen aan anderen”.

Iedereen welkom

Ambassadeurs: “Een stad als Antwerpen telt talloze wijnzaken. Wat is de meerwaarde die Mondovino biedt en toevoegt aan het bestaande aanbod?

Philippe : “Zonder twijfel onze laagdrempeligheid. Kijk, veel mensen vragen zich voortdurend af : hoe herken ik lekkere wijn? En bepaalt de prijs de kwaliteit? Zeker op speciale momenten, zoals de eindejaarsfeesten die voor de deur staan, zoeken de mensen een wijntje dat lekker scoort. Vandaar dat iedereen –passant of klant- hier mag binnen stappen en mag vragen wat hij wil. Soms is dat een buurtbewoner die gewoon wil weten welk wijntje het best bij zijn avondeten past, soms is dat iemand die op zoek is naar het geschikte cadeau voor een wijnliefhebber, en binnenkort zijn het klanten die gepaste wijn wensen voor bij de kerstkalkoen of het Nieuwjaarsdiner”.

Frederik : “Wijn wekt verwondering en die verwondering willen we aanspreken. Vandaar ook dat we hier elke dag minstens tien verschillende flessen hebben open staan. Een klant kan die proeven en krijgt er sowieso uitleg bij, maar de keuze die hij maakt wordt bepaald door wat hij lekker vindt. Wij gaan er namelijk van uit : drink de wijn die je lekker vindt en laat je niet leiden door alleen maar de prijs of de faam van een fles. Lekkere wijn hoeft trouwens niet duur te zijn. Ongeveer 80% van het aanbod bij Mondovino schommelt in de prijscategorie van 5 tot 20 euro per fles. En wat je ook koopt –één fles of een krat- bij ons wordt elke klant met hetzelfde respect verwelkomd”.

Met kennis van zaken

Ambassadeurs : “Hoe wordt de wijn gekozen die in jullie winkel te koop is?”

Frederik :Uiteraard bezoeken Philippe en ik de belangrijkste wijnbeurzen die er zijn. Vervolgens ondergaan alle wijnen die we gekozen hebben en die op één of andere manier onze voorkeur genieten, een onafhankelijke proef. Met een vast team van zeven mensen worden deze wijnen blind geproefd en krijgen ze punten en een beoordeling. Enkel de allerbeste die uitmunten qua prijs/kwaliteit belanden tenslotte in Mondovino. Zo kunnen al onze klanten – particulier, horeca en bedrijven- zelf het verschil proeven”.

Philippe :Trouwens, ook horecazaken en bedrijven doen graag op ons een beroep. Ze waarderen onze stiptheid in leveren en de extra inspanningen die we doen bij onverwachte piekmomenten. Bedrijven zijn ook steeds welkom voor hun relatiegeschenken. Op wens en naar voorkeur van de klant stellen we die pakketten samen en bezorgen ze op het gevraagde adres”.

Kennis is genieten

Ambassadeurs:  “Naast wijnhuis van vertrouwen organiseren jullie ook, op regelmatig basis, activiteiten voor en naar de klanten toe”.

Philippe: “Dat klopt. De regel die zegt dat hoe meer je van iets weet hoe meer je ervan geniet, geldt namelijk ook voor wijn. Vandaar dat we elk jaar basiscursussen wijn organiseren. Eerst waren er dat twee maar nu zijn er dat al drie. Via onze nieuwsbrief en website brengen we onze klanten daarvan op de hoogte maar ook via de mond- aan mondreclame schrijven mensen zich in. Sommige cursisten komen zelfs speciaal uit Gent, Turnhout en Lier naar Mondovino in Schoten”.

Frederik:Wat onze basiscursus verschillend maakt met andere is de nadruk die wij op de praktijkervaring leggen, met andere woorden : het proeven. In een basiscursus hoef je de mensen niet te verdrinken met theoretische kennis die ze uit een boek kunnen halen. Wat heeft het voor nut om meteen het verschil tussen alle appellaties van de Bordeaux en de Bourgogne uit te leggen? Dus laten we ze het verschil proeven en bespreken we de smaak van de wijnen in groep, waarbij elke mening even waardevol is. Wie achteraf dan een wijn wil kopen, weet tenminste wat hij lust”.

Philippe: “We organiseren ook degustatie momenten, telkens met een ander thema. Dat kan bijvoorbeeld de communiefeesten, het barbecueseizoen of de naderende eindejaarsfeesten zijn. De klanten komen soms echt met hun menu in de hand naar ons. Dan zoeken (en proeven) we daar de ideale wijnen bij”.

Mondovino
Vordensteinstraat 102 A
2900 Schoten
03/658.20.20
info@mondovino.be
www.mondovino.be