Waar koop je het voordeligste kustappartement ?

Auteur: 
Redactie
< >

Uit recente cijfers van de notarisfederatie blijkt dat een appartement aan de Belgische zeedijk gemiddeld € 320.000 kost. In Knokke betaal je zelfs gemiddeld € 652.000 voor een appartement met zeezicht. Niet verwonderlijk dat steeds meer Belgen op zoek gaan naar alternatieven in het buitenland. 

Spaarcenten investeren in vastgoed

Stel, u hebt een mooi bedrag van € 250.000  gespaard. Het traditionele spaarboekje brengt helaas geen rendement meer en de beurs is ook niet voor iedereen weggelegd. Vele Belgen kiezen dan voor een tweede verblijf als alternatief. Hierbij valt onze 67 km lange Belgische kust nog steeds in de smaak. Keerzijde is dat vastgoed aan de Belgische kust meestal ook een fors prijskaartje heeft, zeker als je de kosten van de fiscale factuur  hierbij telt. Niet verwonderlijk dat steeds meer Belgen op zoek gaan naar een kustappartement in het buitenland, bijvoorbeeld aan de Spaanse kust.  

Investeren in Belgische of Spaanse kust?

Als voorbeeld wordt er een nieuwbouwappartement genomen: instapklaar met moderne afwerking. Volgende richtprijzen kunnen hiervoor overwogen worden in eigen land. (Bron : Immoweb)

  • Koksijde: € 250.000 ;  1 slpk., 1 bdk, 68 m² bewoonbare opp. (geen zeezicht)
  • Blankenberge: 190 – € 295.000 ; 1-3 slpk., 50-104 m² bewoonbare opp. (geen zeezicht)
  • Blankenberge: € 250.000 ; 2 slpk., 2 bdk., 65 m² bewoonbare opp. (geen zeezicht)

Voor een vakantieverblijf onder de Spaanse zon, zijn er voor hetzelfde soort pand volgende mogelijkheden :

  • Orihuela Costa – Villamartin: € 235.000 ; 3 slpk., 2 bdk., 91 m² bewoonbare opp. (met gemeenschappelijk zwembad)
  • Orihuela Costa – Las Colinas: € 246.000 ; 2 slpk., 2 bdk., 76 m² bewoonbare opp. (met gemeenschappelijk zwembad en ver zeezicht)
  • Pilar de la Horadada: € 84.900  ; studio-appartement met badk. (met terras, tuin, gemeenschappelijk zwembad)       

Uit bovenstaande vergelijkingspunten blijkt er een ruim verschil qua mogelijkheden met éénzelfde budget. In Spanje kan men voor € 250.000  een pand kopen met een grotere bewoonbare oppervlakte, groter aantal ruimtes én zwembad in vergelijking met België, waar men het met een kleinere oppervlakte, minder ruimtes en zonder zwembad moeten stellen. “De vastgoedprijzen in Spanje zijn reeds enkele jaren terug in stijgende lijn, maar er zijn zeker nog vele interessante mogelijkheden. Zowel voor nieuwbouw als herverkoop”, zegt Caroline Trahé, zaakvoerder van Z-Yachting & Golf Estates.

Check aankoopkosten, taksen en levensonderhoud

Het is dus duidelijk dat de aankoopkosten in België hoger liggen. Maar een pand kopen is één ding, er vloeien ook nog andere kosten uit voort zoals de tweede verblijfstaks, K.I. en de kost van het levensonderhoud. Eén boodschap: informeer je grondig voor de aankoop van een kustappartement.