D'autan

Officiële lancering van het nieuwe, Belgische sjaal label “D’AUTAN”! Absolute ‘musthave’ statement sjaals op basis van handgeschilderde dessins.

‘Slow fashion’ en ‘artistic chic’: een vernieuwend en exclusief label van magnifieke, kunstzinnige sjaals in 100% zijde!
Auteur: 
Uschi Van den Wyngaert
< >

Antwerpen/Berchem, dinsdag 5 september 2017 – Vandaag vindt de officiële lancering plaats van het nieuwe, Belgische sjaal merk “D’AUTAN”. Dit jonge, verrassende label brengt unieke, hoogstaande, geraffineerde en kunstzinnige creaties: statement sjaals die de hele outfit maken! De collectie omvat magnifieke, eigenzinnige sjaals in 100% zijde die allen voorzien zijn van een exclusieve print. De dessins zijn eigen ontwerpen die voor D’AUTAN handmatig werden geschilderd. Voor de realisatie van het artwork werkt Evi Van der Planken, de oprichtster en drijvende kracht achter het label, samen met diverse nationale en internationale artiesten. Kortom, D’AUTAN staat voor statement items met artwork als grondslag. Daarenboven zijn de collectiestukken niet seizoensgebonden en werkt het merk volgens het ‘slow fashion’ principe met een basiscollectie die over verschillende seizoenen doorloopt. Tussendoor worden er af en toe ook nog enkele capsulecollecties gelanceerd maar dit gebeurt enkel in beperkte oplage. Verder kunnen de D’AUTAN sjaals voor eender welke gelegenheid gedragen worden: van casual tot ‘artistic chic’ maar evengoed als jasje, bolero of capuchon dankzij een unieke en functionele sluiting. De consumentenadviesprijs voor een D’AUTAN bedraagt tussen de € 175 en € 275.
Alle items zijn online beschikbaar via de website/webshop: www.dautan.be.

D’AUTAN: ’musthave’ statement sjaals voor elke gelegenheid
Bij D’AUTAN moet elke sjaal als een op zichzelf staand accessoire gezien worden. Meer nog: als een statement sjaal die de hele outfit maakt. Evi van der Planken, oprichtster van D’AUTAN vervolgt: “Sjaals worden verkocht als toebehoren bij een outfit. Met D’AUTAN draaien we dit om. Een sjaal van D’AUTAN maakt juist de outfit. Dankzij deze kunstzinnige en exclusieve sjaals kunnen vrouwen zowel erg stijlvol voor de dag komen alsook tegelijkertijd een statement maken inzake ‘slow fashion’. De sjaals van D’AUTAN kan je bovendien eender wanneer dragen: als absolute ‘eyecatcher’ bij een meer casual outfit of als tijdloze ‘basic’ bij een meer geklede outfit of een avondjurk.”
De collectie omvat verschillende soorten sjaals: enkelzijdige of dubbelzijdige carrés, en sjaals met of zonder sluiting. De sjaals met sluiting kunnen overigens ook als jasje, capuchon of bolero gedragen worden. 

‘Artistic chic’: uniek, handgeschilderd artwork
De exclusieve prints van de D’AUTAN collectie zijn ontstaan door de samenwerking met zowel nationale als internationale artiesten waaronder enkele Belgische kunstenaars en een Italiaans grafisch design bureau. De unieke, handgeschilderde dessins zijn het resultaat van een harmonieuze symbiose tussen de ideeën van Evi als designer enerzijds, en de artistieke vrijheid van de kunstenaars anderzijds. Elke artiest heeft zijn eigen signatuur en interpreteert de briefing op zijn manier waardoor de creaties  uiteenlopend en  verrassend zijn. Het beste artwork wordt geselecteerd en vormt vervolgens de basis van de sjaals.

Oorsprong “D’AUTAN” & de verbondenheid met de ‘echte’ natuur
De naam D’AUTAN komt van ‘le vent d’Autan’, een onstuimige wind in Zuid-Frankrijk. Gezien Evi gefascineerd is door de natuur, en voor haar een sjaal helemaal perfect tot zijn recht komt en op zijn allermooist is als hij wappert in de wind, was de keuze voor D’AUTAN snel gemaakt.  Ook de inspiratie voor de prints vindt Evi in authentieke, blijvende zaken zoals de puurheid en de kracht van diverse natuurelementen. De namen van de deelcollecties verwijzen hier ook naar: de ‘Wave’ collectie, de ‘Air’ collectie,… Dit geldt tevens voor de campagnebeelden: ruwe landschappen in combinatie met het wapperen van de sjaals in de wind waardoor het natuurlijke, het duurzame en het eigenzinnige aspect mooi weergegeven wordt. Andere belangrijke inspiratiebronnen voor Evi zijn esthetiek in de ruime zin van het woord (van design tot interieur), etnische en culturele diversiteit én de positie van de vrouw wereldwijd. Kortom, een mix & match van verschillende mooie kunstvormen met de vrouw als centrale figuur, van creatie tot eindproduct.
Voor het kleurgebruik laat Evi zich inspireren door de kleurentrends waardoor er in de dessins kleuraccenten gelegd worden die erg hedendaags ogen. De uiteindelijke ‘look’ van de sjaal blijft hierdoor uniek en tijdloos aanvoelen.

Slow fashion & duurzame materialen
De D’AUTAN sjaals zijn ontworpen voor sterke, ondernemende vrouwen met een eigenwijs kantje die bewust in het leven staan, en ‘slow fashion’ hoog in het vaandel dragen. Deze modieuze vrouwen met een passie voor esthetiek (kunst, architectuur, design, interieur,…), cultuur en authenticiteit, en een sterke voorkeur voor unieke en tijdloze creaties, vinden dus zeker hun gading in de collectie. Zo vertelt Evi: “Een D’AUTAN sjaal dank je niet af na een jaar. Het is geen seizoensgebonden product en kan bijgevolg doorheen het ganse jaar voor verschillende gelegenheden gedragen worden. Vanuit de filosofie van ‘slow fashion’ en ‘meer stijl dan fashion’ moeten wij bewust worden dat de consumptiemaatschappij zijn grenzen heeft bereikt. Een D’AUTAN is tijdloos en daardoor niet modegevoelig. Bijgevolg werken we met één basiscollectie die over verschillende seizoenen doorloopt, en af en toe aangevuld wordt met nieuwe basisstukken. Tussendoor worden er ook kleinere capsulecollecties gelanceerd. Verder worden er bij D’AUTAN slechts een selectief aantal sjaals per dessin verkocht. Door de kleine oplage blijft elke sjaal uniek. De sjaals zijn bovendien vervaardigd in duurzame materialen i.e. 100% zijde in verschillende kwaliteiten: zowel twill als double crêpe.”

Deze eerste collectie van D’AUTAN bestaat uit vier ‘deelcollecties’: 1) de ‘Classic’: dubbelzijdige carrés met sluiting, 2) de ‘Wave’: enkelzijdige carrés met sluiting waarvan het dessin erg goed doorgedrukt is op silk twill, 3) de ‘Air’: enkelzijdige carrés zonder sluiting in double crêpe, met een kader rond het dessin en 4) de ‘Limited’: dubbelzijdige carrés in zeer beperkte oplage. De eerste drie collecties vormen samen de ‘basiscollectie’ die over verschillende seizoenen heen doorloopt. 

Drukproces: van geschilderd dessin naar sjaal
Zodra de geschilderde dessins finaal worden goedgekeurd, wordt het artwork integraal op zijde geprint of wordt het gebruikt als basis voor een afgeleide print. De druk zelf verloopt in verschillende landen. In Italië bijvoorbeeld doet het label beroep op de drukkerij die gespecialiseerd is in het afdrukken van de sjaals van high-end merken zoals Chanel, Burberry, Pucci,… Een mooi doorgedrukt patroon vereist een gespecialiseerde druktechniek: de sjaals zijn hoogstaand kwalitatieve producten dus de afwerking is essentieel. Na het drukproces worden de sjaals  verder manueel afgewerkt. Doordat het artwork tijdens de ontwerpfase op een bepaalde manier geconcipieerd werd, lijkt het overigens bij het eindresultaat alsof de verf van de stof spat.

Founder D’AUTAN
Evi Van der Planken, voormalig advocate en huidig districtsvoorzitter van het district Berchem, startte het label een jaar geleden met een aantal collectiestukken. Na een jaar proefdraaien staat ze nu met een prachtige, volwaardige collectie in de startblokken voor de officiële lancering van haar label. Zo vertelt Evi: “We surfen mee op het tijdloze succes van Hermès en stijliconen van vroeger maar dan in een nieuw, stoer en innovatief jasje waaronder de unieke D’AUTAN sluiting. Verder hebben we ook oog voor het kunstzinnige en het exclusieve. Zo introduceren we een nieuw marktsegment binnen het huidige, bestaande accessoire gamma met creaties die je nergens kan vinden waaronder tevens onze dubbelzijdige carrés.”

Consumentenadviesprijzen, beschikbaarheid, contact & info
De consumentenadviesprijs voor een D’AUTAN bedraagt tussen de € 175 en € 275. Alle collectiestukken zijn online beschikbaar via de webshop: www.dautan.be. Verder vind je ook nog andere info over het label op de website terug. Voor vragen over D’AUTAN kan je terecht via: info@dautan.be. Speciale acties, nieuwe capsulecollecties e.a. worden telkens aangekondigd op de Facebook pagina: Dautan Scarves en op Instagram: DAUTAN_official.