Zuurdesembrood, de grote liefde van Kenney Van Hoorick van The Bakery

Auteur: 
Redactie
< >
De grote specialiteit van warme bakker Kenney Van Hoorick is zuurdesembrood
De grote specialiteit van warme bakker Kenney Van Hoorick is zuurdesembrood
<
De grote specialiteit van warme bakker Kenney Van Hoorick is zuurdesembroodDe grote specialiteit van warme bakker Kenney Van Hoorick is zuurdesembrood
>

Bij The Bakery, gelegen op de site van brouwerij De Koninck, waait de geur van ambachtelijk gebakken brood je tegemoet. Je kan er terecht voor onder meer traditionele broden en gebak, steengemalenbrood en brood met bier van De Koninck.

De grote specialiteit van warme bakker Kenney Van Hoorick is zuurdesembrood. Hij koestert een bijzondere liefde voor dit product en wil zijn klanten laten kennismaken met de heerlijke smaken van natuurlijk zuurdesembrood.

Natuurlijk en gezond

“Zuurdesembrood is een natuurlijk en gezond product,” legt Kenney uit. Toch schrikt het mensen wat af en is het niet steeds makkelijk aan de man of vrouw te brengen: “Veel mensen denken bij zuurdesembrood aan het donkere en zure brood uit Duitsland, maar zuurdesembrood hoeft niet zo te smaken.” Kenney werkt niet met kunstmatige producten, maar maakt zijn zuurdesem zelf. Het is een natuurlijk proces dat tijd en productkennis vraagt. Door te spelen met bijvoorbeeld temperatuur, kan hij verschillende zuurtegraden verkrijgen in de desems.

Veel mensen denken bij zuurdesembrood aan het donkere en zure brood uit Duitsland, maar zuurdesembrood hoeft niet zo te smaken.

 

Het ene brood maakt hij zachter, het andere weer zuurder. Zijn donkere meergranenbrood met lichte zuurdesem is er populair bij zijn klanten. “Zuurdesem begint door te breken en er is zeker vraag naar, maar van mij mag er nog meer komen.” Kenney is trots op zijn zuurdesembrood en wil ermee naar buiten komen, om de klanten te overtuigen van de kwaliteit ervan. “Een bakker mag trots zijn op zijn werk.”

Flexibel werken

Werken met zuurdesem, heeft voordelen voor de bakker. Het laat Kenney toe om flexibeler te werken. Je moet het minstens 24 uur op voorhand maken, zodat de zuurdesem zijn werk kan doen. “Het deeg kan je perfect twee of drie dagen later verwerken, waardoor ik beter kan plannen en ook tijd krijg om andere degen en producten te maken en mijn aanbod uit te breiden,” legt hij uit.

Veel voldoening

Waar komt die voorliefde voor zuurdesembrood vandaan? Tijdens zijn opleiding volgde Kenney stage in de keuken. Toevallig vroeg men hem om even bij te springen in de bakkerij. Daar werd zijn interesse voor brood en patisserie aangewakkerd. Achteraf kwam Kenney te weten dat er onder zijn voorouders ook veel bakkers waren. “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zeker?” lacht hij. Hij leerde ook zuurdesem kennen. Dat verhaal sprak hem meer aan dan het traditionele, snelle bakken. Zo kwam hij terecht bij de Brusselse bakker Yves Guns. “In Brussel staan de klanten meer open voor zuurdesembrood.” Voor Kenney is het een dankbaar product om mee te werken. Het vraagt feeling en geeft meteen resultaat. Hij haalt er veel voldoening uit: “Als ze me dit afnemen, zou ik echt niet weten wat te doen.”

Meer weten over The Bakery?

Wil ook jij proeven van dit heerlijke product? Loop dan eens langs bij The Bakery in Antwerpen!