Ontdek het wijnlandschap van de Riesling

Auteur: 
Jill Elegeer
< >

De wijngaarden langs de Moezel, Saar en Ruwer zijn gelegen op steile hellingen waar de zon het bodemoppervlak opwarmt waardoor de leisteenbodem die warmte vasthoudt zodat de wijnstokken beter groeien. Dat levert wijnen op die sedert een paar jaar het eerbetoon krijgen dat ze verdienen. Wij nemen je mee op een degustatiereis langs een paar toplocaties waar het ook nog goed toeven en leuk wandelen en fietsen is en waar steden als Trier je opnieuw naar oude Romeinse tijden voeren.

Trier is ideaal om je reis in de Moezelstreek te beginnen. Het is de oudste stad van Duitsland en gelegen in een verwijding van het Moezeldal, omringd door de heuvels van de Eifel en de Hünsrück. De stad is 2000 jaar oud en heeft kunsthistorisch gezien enorm veel te bieden. Aan de Romeinse Porta Nigra gaat geen enkele toerist voorbij net als aan de in 310 gebouwde Basilica (Aula Palatina), badcomplex en Kaiserthermen, de Römerbrücke over de Moezel, het oude amfitheater en het levendige stadscentrum met zijn leuke winkels en lekkere adresjes. En dat je erg lekker kunt eten weten ze bij “Beckers” een restaurant met twee sterren en natuurlijk een wijnbar. Goedkoopis het er niet, maar waar is het dat wel in een restaurant van dat niveau! Wil je iets goedkoper ook genieten van een heerlijke “Tafelspitz”, logeer en eet dan in Hotel Blesius Garten. Passie voor Riesling De nieuwe generatie wijnbouwers legt de lat zeer hoog waardoor de wijnen de jongste jaren internationale erkenning kregen. De Riesling “Koningin van de Duitse wijn” verdient dan ook dat je er speciaal voor naar de mooie streek trekt en hem ter plekke gaat degusteren bij de talrijke wijnhuizen. Wij kozen er een paar voor je uit.
• Staffelter Hof in Kröv: wijnboer Gerd en familie bewerken 7 hectare wijngaarden en hun passie is de Riesling. Die leent zich voor zowel elegante wijnen als voor een bubbelende Sekt, lichte zoetere wijnen zoals de Beerenauslese en de Eiswein, die wordt gemaakt van bevroren druifjes die heel lang aan de stokken blijven hangen omdat ze dan nog zoeter worden. Zodra de eerste vries er is, trekken de wijnboeren met emmertjes naar de wijngaarden om de druiven te plukken
en meteen te persen. Eiswein is erg duur omdat er ook maar weinig van is. Hier rijpen alle wijnen op houten vaten tot ze op dronk zijn.
• Weingut Oster in Ürzig: voor je opnieuw aan het glas nipt moet je hier zeker een fietstocht maken langs de Bremmer Calmont, zowat de meest steile helling waar je wijnranken aantreft. Je fietst ontspannen door een prachtig glooiende natuur, tussen de wijngaarden en op je terugtocht stop je bij Ingrid en Berthold Oster. Zowel hun rode als hun Riesling en hun mousserende wijnen hebben een eigen persoonlijkheid en liefhebbers die er langer willen van genieten kunnen
terecht in hun eenvoudig maar gezellig familiepension.
• Weingut Philips Mühle in Sankt-Goar: de vinotheek van Philips Mühle staat vlakbij de wereldbefaamde Loreley en het is dan ook de ideale opstapplaats voor een leuke boottocht naar Bacharach. Hier degusteer je wijnen van de hoogste kwaliteit maar tevens likeuren en een heerlijke Tresterbrand, de lokale – sterke – brandewijn.
• Wijnmuseum Schätzel in Nierstein: hier worden al meer dan 650 jaar unieke wijnen verbouwd en een belevenis op zich is de 800 jaar oude wijnkelder waar je nog de oeroude wijnvaten met gebeeldhouwde deksels kunt bewonderen. Hun wijnen vallen geregeld in de prijzen en konden zelfs Gault & Millau bekoren.
• In Nierstein vind je tevens nog wijngoed Gehring waar men naast de wijn tevens een restaurant en gastenverblijf uitbaat en waar je erg lekker kunt eten.

Wijnfeesten te kust en te keur 

De Moezel staat erom bekend dat de meeste wijndorpen minstens één wijnfeest per jaar vieren met verkiezing van een wijnprinses uiteraard... Een niet te missen wandeling loopt van Schloss Johannisberg naar Schlosse Vollrads (2,6 km). De eerste wijnfeesten van het jaar zijn vaak lenteproeverijen met een wandeling door de wijnbergen. Tijdens de wijnfeesten in het najaar moet je absoluut een “Federweisser” proeven. Niet naar ieders smaak, maar wel erg verfrissend en gemaakt van vers geperst druivensap dat begint te gisten. Opgepast want het is een verraderlijk goedje op meer dan één manier! Overtuigd van een wijnreisje naar de Riesling? De zoetjes weg drinkende en vooral verfrissende wijnen, de natuurpracht en de glooiende hellingen vol wijnranken maken dat je er voor minstens een weekje zoet bent met proeverijen, wandelen, fietsen en lekker nietsdoen terwijl de zon in je glas schijnt.. Mijn liefje, mijn liefje wat wil je nog meer!

PRAKTISCH
Voor een tocht langs de wijngoederen van de Moezel reis je best met de auto. Vanuit Antwerpen is het slechts 270 km en je kunt langs Luxemburg om voordelig je tank vullen.
 

Info:
Duitse Nationale Dienst voor Toerisme
www.duitsland-vakantieland.be