Strakke meubelen, mooie gebruiksvoorwerpen, unieke terra cotta kunst

Bezoek de grootste collectie Oosterse antiek in ons land

Auteur: 
Nicole Verstrepen

Toen ze zo’n twintig jaar geleden in Hong Kong werkten en woonden, geraakten handelsingenieurs Bart Gekiere en Olivier Verstraete in de ban van de verfijnde meubelen en gebruiksvoorwerpen uit de Qing dynastie. “Zulke meubelen en gebruiksvoorwerpen zag je bijna niet in ons land en we besloten om ze naar België over te brengen”, vertelt Olivier. In de toonzaal van B&O Asian Antiques vindt u authentieke Aziatische meubelen, gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten die zorgvuldig door Bart en Olivier ter plaatse geselecteerd werden en ook ter plaatse in hun eigen atelier gerestaureerd werden. Het gaat om de grootste collectie in België.

Hoe gaan jullie precies te werk?

Olivier Verstraete: “Wij werken al twintig jaar samen met een bevriend Chinees koppel. Samen met zijn medewerkers doorkruist de man met zijn vrachtwagen het land op zoek naar authentieke meubelen. Hij bezoekt markten en in regio’s die gekend zijn voor hun traditionele meubelkunst belt hij ook van deur tot deur aan op zoek naar bijzondere stukken om op te kopen. In ons atelier, op drie uur reizen van Hong Kong, komt zijn vrouw in the picture. Zij leidt er een team van restaurateurs, mensen die het beroep van generatie op generatie meekregen. Wij gaan steeds zelf ter plaatse om de meubelen te selecteren die we willen laten restaureren. We kiezen daarbij steeds voor strakke meubelen, met eenvoudige belijningen, die mooi gecombineerd kunnen worden met een hedendaags modern of klassiek interieur. Nadat de meubelen gerestaureerd zijn, gaan wij nog eens terug te plaatse om de definitieve selectie te maken. Van elk meubel hebben we trouwens foto’s “voor en na” zodat onze klanten zich perfect van de authenticiteit kunnen vergewissen. De authenticiteit van de meubelen is zeer belangrijk voor ons, net als de originaliteit; maar de meubelen moeten ook functioneel zijn én bij de selectie is uiteraard ook de kwaliteit en de staat waarin ze zich bevinden doorslaggevend.

Van generatie op generatie, het restaureren van deze meubels vergt blijkbaar een speciale kunde.

Bart Gekiere: “Dat mag je wel zeggen. In deze authentieke meubelen vind je bv. geen enkele nagel of schroef. Het is bovendien allemaal massief hout van inheemse bomen. Er komt bij de restauraties steeds veel ambachtelijk handwerk kijken. De meubelen worden handmatig volledig opnieuw gepolitoerd en bij gelakte meubelen wordt de originele lak zorgvuldig proper gemaakt en gerestaureerd, dit steeds volgens de traditionele lokale methoden.

Wat mogen bezoekers verwachten in de toonzaal van B&O Asian Antiques?

Olivier Verstraete: “Naast kasten en dressoirs, zijn er ook (kleine) commodes, stoelen, lage tafels, bijzettafels, nachttafels, alsook mooie gebruiksvoorwerpen die als decoratie kunnen gebruikt worden, zoals koffers en manden om iets in te bewaren, schalen, opium pijpen,… en ook mooie terra cotta stukken uit de Han en Tang Dynastie. De meubelen van onze collectie zijn steeds opvallend sober, zonder versieringen. Wij kiezen resoluut voor de eenvoudige vormgeving van de Ming en Early Qing Dynastie. Deze wordt immers gekenmerkt door een mooie strakke en minimalistische lijn en de meubelen zijn bovendien verrassend functioneel. Precies daarom zijn deze meubelen niet onderhevig aan een modegril of tendens. De mensen stappen trouwens meer en meer af van een interieur met uitsluitend kille, nieuwe moderne meubelen. 
Men gaat weer op zoek naar meubelen met een ziel en een warme uitstraling. 
Bovendien is elk stuk in onze collectie uniek. Belangrijk is ook dat wij de mensen graag geheel vrijblijvend advies geven voor de inrichting van hun interieur.

Jullie laten ondertussen al een twintigtal jaar Aziatische antiek naar ons land overkomen. Komt daar geen eind aan?

Olivier Verstraete: “We moeten inderdaad toegeven dat het steeds moeilijker wordt om mooie zaken te vinden. De voorraden slinken. De meubelen worden zeldzamer. 
De lonen beginnen in China ook te stijgen en het restauratieberoep dreigt helaas te verdwijnen. Keerzijde van de medaille is dat de waarde van antieke Oosterse meubelen toeneemt. Voor de kopers een garantie dat hun aankoop altijd in waarde zal stijgen, wat goed nieuws is voor hen !

Jullie woning, waar de toonzaal van B&O Asian Antiques in is ondergebracht, is op zich al bijzonder en een bezoek waard.

Olivier Verstraete: “We zijn twintig jaar geleden begonnen in de garage van ons toenmalig huurhuis. Zeven jaar later, bij de bouw van onze woning hebben we dan ongeveer 300 m² voor de toonzaal gereserveerd. Ons gebouw is een hypermodern pand (dat reeds te zien was in de VTM-programma’s Je Huis een Thuis en TV Makelaar, red.) en dat vinden we eigenlijk een statement op zich en het beste bewijs dat de Aziatische meubelen mooi combineerbaar zijn met een hedendaags interieur.” 

B&O Asian Antiques is open van maandag tot vrijdag van 10 tot 18 uur en op zaterdag van 14 tot 18 uur, maar het is ook mogelijk om buiten de openingsuren een afspraak te maken.  (NV)

Exclusieve “avant première” voorverkoopdagen met unieke wijndegustatie

Tijdens het eerste en het tweede weekend van december organiseren Bart en Olivier voorverkoopdagen voor de “avant première” van hun nieuwe authentieke collectie die ze zopas hebben laten overkomen. De voorverkoopdagen van zaterdag 6 en zondag 7 december worden bovendien gecombineerd met een speciale wijndegustatie in samenwerking met wijnimporteur Absolute Wine waarbij u de gelegenheid krijgt te proeven van Japanse en Europese topwijnen. Voor dit weekend vragen Bart en Olivier u te willen registreren via email of telefoon zodat ze de nodige praktische voorbereidingen kunnen treffen in verband met de wijndegustatie. Voor de voorverkoopdagen van maandag 8 december, zaterdag 13, zondag 14 en maandag 15 december is het niet nodig om voorafgaandelijk in te schrijven.
Op de voorverkoopdagen bent u telkens doorlopend welkom tussen 10 tot 18 uur. Er is vrije toegang en enkel tijdens de voorverkoopdagen gelden bovendien bijzondere voorwaarden.

B&O Asian Antiques
Kardinaal Sterckxlaan 15 - 1860 Meise
T 02 270 14 70 - GSM 0475 60 14 70 - F 02 270 13 12
parking voor de deur  

Links