Vlaming in het land van de Katharen

Auteur: 
Redactie
< >

In het land van de Katharen, aan de voet van de Pyreneeën, ligt centraal in Quillan (iets beneden Carcassonne) het Domaine de l’Espinet, een driesterren vakantiepark, eigendom van de Antwerpse familie Torfs. Zij ontdekten dit land met de bedoeling er wijndruiven te telen, maar de natuur besliste daar anders over.

Koen en Martine Torfs waren in 1978 op avontuur getrokken in het zuiden van Frankrijk, op zoek naar een plaats om wijn te verbouwen. Zij vonden dit in Quillan, een vijftigtal kilometers van Carcassonne, verder het zuiden in. Zij hadden er het volste vertrouwen in hier aan een wijnavontuur te beginnen dat verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben. De natuur besliste er anders over. In 1982 sloeg het noodlot toe en werd de volledige wijngaard verwoest door een stormachtige hagelbui. 

Frankrijk erkende de hagelbui als een ramp voor de regio en stelde een overheidspremie ter beschikking van iedereen die bereid was de gronden opnieuw beschikbaar te maken voor lokale cultuur. Het Antwerps echtpaar besloot de druivenranken te rooien en met behulp van de overheidssubsidie op hetzelfde domein een vakantiedorp te starten: Lespinet Vacances. Vandaag staan op het domein 161 huizen en 24 studio’s, goed voor 80 bedden. Ondertussen staat met zoon Joeri Torfs de tweede generatie aan het roer. In 2012 veranderde hij de naam van het vakantiedomein in vakantiepark 
Domaine de l’Espinet, genoemd naar een uitgestorven bloem die hier vroeger bloeide. Zijn ouders wonen nog altijd op het domein. 

Herbronning

Het cliënteel van het Domaine de l’Espinet bestaat – vooral in de zomermaanden – voornamelijk uit Vlamingen, die hier komen voor de schoonheid van de omgeving en de ontspanningsmogelijk-heden van het domein.

Tussen de comfortabele woningen liggen in het 125 ha groene park verzorgde tuintjes, bloemen- en grasvelden maar ook sportterreinen, een spa-centrum en een binnen- en buitenzwembad en zelfs een zwemvijver met strand. In de onmiddellijke omgeving zijn heerlijke wandel- en fietsroutes ter beschikking van de bezoekers, die vergezeld kunnen worden door een Nederlandstalige begeleider. 

De rust van het domein en de comfortabele huizen, zijn absolute toeristentrekkers. De huizen werden niet pal naast of tegenover elkaar gebouwd, maar zorgen voor een rustgevende privacy. Op een heuvelkant, aan de voet van de Pyreneeën, op een hoogte van 350 meter, kan je in Domaine de l’Espinet herbronnen in een aantrekkelijke natuur. Er is keuze uit verschillende verblijfsformules, van enkel de keuze van een studio of huisje (van 2 tot 8 personen) tot volpension. 

Het land van de Katharen

De omgeving nodigt uit om het erfgoed van de Katharen te ontdekken, een volk dat zich in de 12de en 13de eeuw afscheurde van de traditionele katholieke levenswijze (kathar of katharo is afgeleid van het Griekse woord dat voor ”de zuiveren” staat) en dus als ketters aanzien werden die tegen het kerkelijk gezag opkwamen. 

Ze lieten zich inspireren door het leven van Jezus Christus, waren weinig tolerant en verdedigden zelfs wreedaardig hun gelijk. “De huidige bewoners van de streek hebben nog altijd iets van deze strijd tegenover de overheid overgehouden,” vertelt ons Koen Torfs. “Ze zijn tegen alles wat gezag uitstraalt en Parijs in het bijzonder.

Ga ter plaatse ook kennismaken met wijnbouwers, kaas- en honingmakers. Verken zeker de buurt van Carcassonne, de burcht van de Puilaurens, de markten van Mirepoin en de onmiddellijke omgeving van Quillan en Limoux, Foix of Esperanza. Je ontdekt er de echte zuiderse sfeer. Er wordt ook het smakelijke Provençaals gesproken. Je kan van hier uit ook uitstapen maken naar de Middellandse Zee, naar Andorra, Carcassonne en Perpignan en ook Spanje ligt op nauwelijks twee uren rijden.  
Info: T 03 230 46 50

Links