Woontrend: strak en rechtlijnig, met een beperkt aantal materialen

Auteur: 
Nicole Verstrepen

“Moderne en strakke interieurs zijn nog steeds erg in en een echte trend is om je interieur samen te stellen met een beperkt aantal materialen. Kies je voor een vloer in natuursteen, dan opteer je voor het werkblad in de keuken ook best voor natuursteen. Zijn je keukenkasten uitgevoerd in lakwerk? Dan passen daar uitstekend binnendeuren in hetzelfde lakwerk bij. Interieurs van vandaag stralen eenvoud en kracht uit, rust en warmte, natuurlijk leven en wonen.”  Zo vertelt schrijnwerker-meubelmaker en binnenhuisarchitect Jos Heylen, die aan het hoofd staat van N.V. Jos Heylen Keukens en Interieurbouw. 

Jos Heylen verzorgt alle binnenschrijnwerk met de focus op kasten en keukens. In de toonzaal maakt u kennis met de mogelijkheden voor de inrichting van uw keuken, badkamer, dressing, bureau, berging, zolder. Jos Heylen legt zich niet alleen toe op particuliere projecten, maar verzorgt ook professionele interieurs: van winkels, kantoren, kinderdagverblijven, woonzorgcentra, praktijken van vrije beroepers,… 

Jos Heylen: “We verzorgen ook totaalprojecten waarbij wij de volledige afwerking van uw woning, appartement of kantoor op ons nemen en als coördinator optreden voor de elektricien, loodgieter, aannemer. Zo heeft u één aanspreekpunt en doordat wij met onze vaste partners heel erg goed op elkaar zijn ingespeeld, gaan de werken zeer vlot vooruit.”

Maatwerk

Jos Heylen levert functioneel en ergonomisch werk af, volledig op maat van de klant. Elke project ademt de persoonlijke levenssfeer van de klant uit en de productie wordt volledig in de eigen ateliers gerealiseerd. Jos Heylen: “Dit biedt oneindig veel mogelijkheden qua ontwerp, materialenkeuze en afmetingen. Uiteraard kom ik voor elk project ter plaatse kijken. Doordat wij dagelijks met interieur bezig zijn, zien wij vaak mogelijkheden die de klanten zelf niet meteen in de gaten hebben. Reeds meermaals was het mogelijk om bij de vernieuwing van een keuken gebruik te maken van een achterliggende berging. Met de plaatsing van een steunbalk kunnen de kolomkasten vaak in de muur ‘geduwd’ worden, waardoor je makkelijk zestig centimeter aan plaats wint, vaak voldoende om dan een mooi eiland te kunnen integreren in de keuken. Met een aantal relatief kleine ingrepen, bereik je vaak een prachtig resultaat.

Materialen

Jos Heylen adviseert niet alleen rond de inrichting van uw project, maar ook bij de keuze van de materialen. Jos Heylen: “Wat het verschil is tussen laminaat, fineer en lakwerk? Laminaat is wat slijtvaster dan lakwerk en het is erg krasbestendig. Lakwerk is veel fijner, maar iets delicater in het gebruik.

Bij fineer komt de warmte van het hout dan weer goed tot zijn recht, alhoewel je tegenwoordig ook prachtige imitatiehoutstructuren hebt bij laminaat, nauwelijks van echt hout te onderscheiden.”

Voor het werkblad in de keuken kan je opteren voor graniet of composiet, of voor het nieuwe materiaal Dekton. Jos Heylen: “Dat is sinds nieuwjaar op de markt en de eerste resultaten zien er echt fantastisch uit. 
Het is hard materiaal dat ondoordringbaar is zodat je geen vlekken kan maken én het is tegelijkertijd hittebestendig en krasvast.” 

Heel hygiënisch is het om Hi-Macs Composietkunststof te gebruiken. Het werkblad is dan volledig naadloos, en zelfs de spoelbakken kunnen aansluitend in dit materiaal worden uitgevoerd. Hi-Macs is ook heel geschikt om te gebruiken in laboratoria. Het is bestand tegen alle mogelijke zuren. 

De beste inbouwtoestellen

Voor de inbouwtoestellen kiest Jos Heylen resoluut voor de beste merken, zoals Neff, Siemens, Bosch en Gaggenau. In 85% van de keukens installeert hij tegenwoordig een flexinductie kookplaat. Daarmee beschikt u over een grote kookzone waarop u uw potten en pannen kan verdelen naar keuze. De kookplaat herkent het aantal potten en zal alleen de kookpotbodems verwarmen. Ook stoomovens zitten in de lift. Wil je graag een stoomoven, maar heb je geen plaats om een gewone oven, een microgolfoven én een stoomoven te plaatsen, dan kies je best voor een stoomoven en een combi-oven, waarin zowel de microgolf- als de warmeluchtfunctie voorzien is. Neem bij voorkeur ook een koelkast met een 0-gradenzone. Zo blijft de versheid van vlees- en viswaren veel langer gegarandeerd. Bij nieuwbouw, in combinatie met ventilatiesysteem D, is een dampkap met recirculatie en actieve koolfilter de beste optie. Hierbij wordt de balans tussen verse lucht en warmterecuperatie niet verstoord, zodat de dampkap geen invloed heeft op het E-peil.

Evarist Heylen, de vader van huidig zaakvoerder Jos, startte 65 jaar geleden met een schrijnwerkerij. Jos trad in 1983 in zijn voetsporen. Sinds 2010 huist de toonzaal van Jos Heylen N.V. in een mooie nieuwbouw langsheen de Grote Baan in Hulshout. De ateliers liggen momenteel nog achter de toonzaal, maar Jos Heylen kocht ondertussen een stuk grond in een nabij gelegen industriezone. Momenteel worden de plannen gemaakt om daar de komende jaren een nieuw atelier te bouwen. Jos Heylen N.V. stelt 20 mensen te werk, waaronder een binnenhuisarchitect. 
Dagelijks zijn er op vier werven installeringsploegen aan de slag. Jos Heylen legt een groot vakmanschap aan de dag, dat in 2009 en in 2013 gelauwerd werd met respectievelijk een eerste en tweede plaats in de gerenommeerde Schrijnwerk Awards, in de categorie interieurbouw. 

Jos Heylen NV
Grote Baan 69 - 2235 Hulshout
T 015 22 49 54 - F 015 22 05 19

Links