Marc Sleebus van Krea Keukens:

“Nieuwe elektrotoestellen, materialen en concepten hebben hun intrede gedaan”

Auteur: 
Nicole Verstrepen

Bij de installering van een nieuwe keuken wordt er veel meer dan vroeger bij verschillende zaken stil gestaan. Een keuken is vandaag vaak een leefruimte geworden, waarbij het niet meer volstaat om wat kasten naast elkaar te hangen. Nieuwe elektrotoestellen, nieuwe materialen en nieuwe concepten hebben hun intrede gedaan en dat maakt het allemaal erg boeiend.” Dat zegt Marc Sleebus, zaakvoerder van Krea Keukens.

Krea Keukens is misschien een wat atypische keukenbouwer. Marc Sleebus:We zijn ondertussen al 24 jaar aan de slag als keukeninstallateur en we blijven er bewust voor kiezen om met een klein team van slechts vier mensen te werken. We zijn al 24 jaar op elkaar ingespeeld. Zelf onderhoud ik alle contacten met de klanten. Onze binnenhuisarchitecte zorgt voor de tekeningen en de administratie en onze twee monteurs, twee kerels met gouden handen, zorgen voor de levering en de plaatsing.

Marc Sleebus houdt eraan om reeds in de offertefase – geheel vrijblijvend – ter plaatse te komen om opmetingen te doen en de technische aspecten van de installering van een nieuwe keuken te bekijken. Marc Sleebus:Is de bekabeling voor de elektriciteit nog in orde? Dienen er waterleidingen te worden herlegd? Bij de installering van een nieuwe keuken komt toch heel wat kijken en zulke dingen hebben een invloed op de prijs.

De offertes van Krea Keuken zijn dan ook duidelijk en zeer gedetailleerd, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Marc Sleebus: “Elk voorwerp, elk elektrotoestel, elk kastje wordt apart mét zijn prijs vermeld. Dit creëert een grote transparantie en schept vertrouwen, en als de keuken niet helemaal binnen het budget pas, kan er op deze manier gemakkelijk door de klant aan gepuzzeld worden.”

Eens de offerte opgemaakt, gunt Marc Sleebus u werkelijk alle tijd om te beslissen of u al dan niet op de offerte ingaat. Marc Sleebus:Een keuken kopen, is niet hetzelfde als een paar schoenen of een brood kopen. Neen, ik hang drie dagen na de offerte niet aan de lijn om te vragen of u al een beslissing genomen hebt.

Aandacht voor ergonomie

Veel meer dan vroeger gaat de aandacht bij een nieuwe keuken uit naar ergonomie. Marc Sleebus: “Waar de werkhoogte vroeger standaard was, wordt deze nu berekend in functie van de persoon die het meest actief is in de keuken, zodat de rug zo min mogelijk belast wordt. Kastjes met soms moeilijk bereikbare legplanken maken plaats voor lades of binnenlades die heel overzichtelijk zijn. Lades zijn niet alleen ergonomisch maar ook esthetisch.

Over het esthetische gesproken. Marc Sleebus: “Strak en uitgelijnd zijn vandaag sleutelwoorden voor de keuken, vaak met greeploze kasten en lades. Een kleur die het al enige tijd goed doet is wit, in kunststof, poederlak of hoogglans. Voor het werkblad is composiet aan een stevige opmars bezig. In 70% van de keukens wordt vandaag voor dit materiaal gekozen. Composiet is niet het goedkoopste materiaal, maar wel heel onderhoudsvriendelijk en esthetisch.

 

Aandeel elektro neemt toe

Door de jaren heen is het aandeel aan elektrotoestellen flink toegenomen in de keuken. Marc Sleebus schat dat het tegenwoordig zowat 35% uitmaakt van het totaalbudget van een keuken.

Marc Sleebus: “De inductieplaten hebben ondertussen al ettelijke jaartjes hun intrede gedaan, maar ze worden nu breder. Een kookplaat was vroeger standaard 60 centimeter, maar tegenwoordig wordt regelmatig voor een bredere gekozen. Zo is er voldoende plaats voor brede wokpannen. Naast een gewone oven wordt nu ook vaak een stoomoven geïnstalleerd en ook wijnkoelers worden steeds vaker ingebouwd. Zelfs een televisie kan in de keukenkasten geïncorporeerd worden. In de keuken wordt immers veel meer dan vroeger geleefd.

Kook- of spoeleilanden zijn erg in, maar dan eerder bij nieuwbouw. In bestaande woningen is er vaak te weinig plaats. Vaak wordt aan het eiland een tafel aangebouwd. Kookeilanden kan u combineren met een klassieke eilanddampkap, maar tegenwoordig wordt er steeds vaker een dampkap ingebouwd in een verlaagd plafond. Marc Sleebus: “Een klassieke eilanddampkap is vaak al te prominent aanwezig en trekt de aandacht weg en dat is jammer wanneer u net veel moeite hebt gedaan om voor een mooie, strak uitgelijnde keuken te zorgen.

 

Muurtegels zijn out

Muurtegeltjes hebben vandaag afgedaan. Marc Sleebus: “Tegeltjes worden inderdaad haast niet meer genomen. Na een tijdje worden de voegen immers vuil. Er zijn tal van mooie alternatieven. Heel budgetvriendelijk is om de muur te verven, met een laagje vernis erover zodat dit makkelijk te onderhouden is. Bent u de kleur verf beu, dan zet u er gewoon een andere kleur over. U kan ook opteren om het werkblad in graniet of composiet te laten doorlopen of opteren voor hittebestendig glas of inox.”   

Afgewerkt wordt een eigentijdse keuken tegenwoordig met LED-verlichting. Daarmee kunnen mooie, eventueel ook gekleurde, accenten gelegd worden. Ondertussen zijn er ook al afzuigkappen met LED-verlichting op de markt.   (NV)

Krea Keukens, Dascottelei 130-132, 2100 Deurne, T 03 366 00 55, F 03 366 09 61
marc.krea@skynet.be, www.kreakeukens.be
Open van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur, zaterdag van 10 tot 17 uur, zondag en maandag gesloten, bij voorkeur op afspraak.